tisdag 5 november 2013

Historiker om UFO under kalla kriget

Läromedelsutvecklare Cecilia Barnes på Gleerups förlag kräver att en forskare vid en historisk institution i Sverige forskar om UFO under kalla kriget, för att kunskapen ska bli vedertagen nog. Först då kan UFO få en plats i kapitlet om kalla kriget i gymnasiets läroböcker i historia.

Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm tog därför kontakt med forskaren Mikael Nilsson vid Stockholms universitet:

"Mitt forskningsprojekt knyter ihop säkerhetspolitik och teknikhistoria med genusperspektiv då jag studerar pilotdöd och flyghaverier i svenska flygvapnet under kalla kriget. Projektet fokuserar på de dryga 600 piloter som flög ihjäl sig i Sverige mellan 1945 och 1991, och hur dessa samt andra haverier behandlades och tolkades av såväl Försvarsmakten som politiska beslutsfattare."

Från:
http://www.historia.su.se/forskning/forskningsomr%C3%A5den/fria-forskningsprojekt/mikael-nilsson-1.71954

Filosofie doktor Mikael Nilsson berättar för Thomas Nordholm att han inte känner till någon svensk historiker som forskat om UFO under kalla kriget. Nilsson tror inte att det skulle gå att få forskningsanslag till att besvara frågan om UFO finns eller inte.

Men Mikael Nilsson ställer sig positiv till att svenska elever skulle kunna använda dokumentärer om UFO som övningar i källkritik under historielektioner i skolan. Nilsson tror också att det vore möjligt att forska som historiker om hur UFO-observationer eller hur uppfattningar om UFO förändrats hos befolkningen under tid. För då behöver historikern inte ta ställning till sanningsfrågan om UFOs existens.

Mikael Nilsson nämner själv spökraketerna som iakttogs i Sverige 1946. En del tror att de var UFOn:

http://www.ufo.se/fakta/raketer/sr46/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%B6kraket

Dock är Mikael Nilsson tyvärr helt okunnig om och har aldrig hört talas om Rendlesham Forestincidenten i England 1980. Den räknas av många som en av de mest väldokumenterade UFO-inblandningarna i kalla krigets kärnvapenhistoria:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rendlesham_Forestincidenten

Dokumentärer på YouTube om kärnvapenbasen bredvid Rendlesham Forest:
http://www.youtube.com/results?search_query=Rendlesham+Forest

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.