onsdag 30 oktober 2013

Gleerups förlag förklarar varför UFO inte platsar i historieläroböckerna

Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm fick ett samtal med bokförlaget Gleerups läromedelsutvecklare i historia för gymnasiet och högstadiet:

"Cecilia Barnes

Läromedelsutvecklare SO, kinesiska

cecilia.barnes@gleerups.se

040-20 98 51"


Hämtat från:
http://www.gleerups.se/kontakta-oss/kontakt/gyvux

Gleerups ger ut Alla tiders historia som i många år varit den mest använda och sålda läroboken i historia på gymnasiet i Sverige:
http://www.adlibris.com/se/bok/alla-tiders-historia-bas-9789140645968

Cecilia Barnes på Gleerups går med på att samtalet återges på denna blogg som är Historielärarföreningens hemsida.

Cecilia Barnes säger att det inte finns något om UFO alls i Gleerups läroböcker i historia.


Men i Gleerups digitala material på Internet återfinns följande pikanta och helt oförklarliga meningsbyggnadsövning i engelsk grammatik:

"6 Pam and Sue drive home / see a UFO"

Hämtat från:
http://lab.gleerups.se/wp-content/uploads/2013/08/Grammatik.pdf


Gleerups förlag har även gett Johan Söderberg möjlighet att skriva en barnbok om UFO:

"Mystiska fenomen
  • Gleerups
  • 2003
Authors: Johan Söderberg
Barnbok om ufon, cirkelfenomen, sjöodjur, snömän och annat mystiskt."
 
Hämtat från:


Barnboken Mystiska fenomen rekommenderas och säljs av riksorganisationen UFO-Sverige:
http://www.ufo.se/butiken/product_info.php?products_id=27&osCsid=24vri6dvrebftmoblf7he3jh05


Så här glad ser Cecilia Barnes ut på bild:
http://www.gleerups.se/gleerups/images/medarbetare/cecilia_barnes_1.jpg


Cecilia Barnes berättar för Thomas Nordholm att UFO är spekulationer som inte är vedertagna. Nordholm ber Barnes ange vem hon anser kunna göra UFO vedertaget. Barnes säger att forskare vid någon historisk institution måste komma fram med fakta.

Nordholm förser Barnes med uppgiften att Belgiens flygvapen redan runt 1990 officiellt erkänt UFO i sitt luftrum. Därtill har Mexiko, Chile, Brasilien och Frankrike erkänt UFO officiellt. Då svarar Barnes att det har hon aldrig hört talas om. Nordholm svarar att det finns fullt tillgängligt på Internet så att Barnes kan se det. Då säger Barnes att det inte är hon som skriver läroböckerna i historia som Gleerups ger ut.

Barnes föreslår Nordholm att han ska mejla uppgifterna till läroboksförfattaren Hans Almgren som skrivit Alla Tiders historia. Nordholm replikerar att han redan kontaktat Hans Almgren och i vissa upplagor medförfattaren Hans Albin Larsson, men att de inte vill ta i UFO-frågan. Almgren och Larsson sitter båda i Historielärarnas förenings styrelse:

http://www.historielararna.se/sidan15.html

Nordholm säger att Historielärarnas förening beslutat på sitt styrelsemöte fredag 4 oktober 2013, att frågan om UFO lämnas utan åtgärd:

http://historielarare.blogspot.se/2013/10/oenighet-om-ufo-pa-historielararnas.html

Cecilia Barnes säger att det inte kan stämma. Hon säger att då pågick De svenska historiedagarna i Malmö:

http://www.dsh.se/DSHTidigare.html

Cecilia Barnes säger att det inte alls var något styrelsemöte på kvällen fredag 4 oktober 2013 utan en helt vanlig middag. Nordholm undrar hur Barnes kan veta det. Barnes svarar att det beror på att hon själv var bjuden och närvarade på middagen.

Barnes förklarar att ingenting om UFO nämndes under middagen som Historielärarnas förening även kallat ett styrelsemöte, om än ett kort styrelsemöte. Det betyder att om Barnes talar sanning kan inte protokollet som Hans Albin Larsson mejlat till Historielärarföreningen vara giltigt, eftersom det inte var ett styrelsemöte och UFO-frågan aldrig togs upp:

http://historielarare.blogspot.se/2013/10/historielararnas-forening-behandlade.html

Barnes kommer nu på en ny anledning att inte ta med något om UFO i historieläroböckernas avsnitt om kalla kriget. Barnes säger att de uppgifter som finns om UFO i stället skulle behandlas inom teknik i ämnet teknologi.

Nordholm hänvisar då till att såväl ryska militärer som amerikanska militärer vittnat om hur UFOn stängt ner kärnvapenstridsspetsar. På så vis har NATO och Warzawapakten inte varit de enda två aktörerna i kalla kriget, utan UFO har spelat en historisk roll. Barnes går inte med på att UFO haft någon betydelse alls i historien och därför ska frågan förpassas till ämnet teknologi.

Nordholm undrar då varför History Channel kunnat sända så många dokumentärer om UFO i historien. Barnes svarar att History Channel sysslar med underhållningshistoria.

Cecilia Barnes är folkpartist och ledamot i Lunds utbildningsnämnd:

http://www.lund.se/Medborgare/Kommun--politik/Kommunens-organisation/Namnder/Utbildningsnamnden/Ledamoter-i-utbildningsnamnden/?trustee-id=1745

Cecilia Barnes arbetar på Gleerups bokförlag i Malmö, men är bosatt i Lund.

Cecilia Barnes ingår 2013 i folkpartiets styrelse i Lunds kommun:
http://www.sydsvenskan.se/lund/folkpartiets-nya-styrelse/

I Lunds kommunfullmäktige har Cecilia Barnes 2013 värnat om lärarnas arbetsro och ett rättssäkert system för eleverna som ska rå på betygsinflationen:
http://www.skanskan.se/article/20130131/LUND/701319855/-/lararnas-situation-ett-hett-debattamne

Historielärarföreningen önskar att Cecilia Barnes engagerar sig bättre i uppdaterade läroböcker i historia.

Tills dess kan Historielärarföreningen endast uppmana sina medlemmar att kasta Alla Tiders historia och Gleerups historieläroböcker i papperskorgen!

Cecilia Barnes och Gleerups förlag är välkomna med replik eller att höra av sig om något missuppfattats till e-postadressen:
historielararforeningen@hushmail.com


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.