torsdag 10 oktober 2013

Historieprofessor vill införa kurs om konspirationsteorier på lärarhögskolan

En historieprofessor på Malmö högskola funderar på att starta en kurs om konspirationsteorier. Kursen ska vända sig till blivande lärare. Detta har han avslöjat för en ledamot i Historielärarnas förenings styrelse. Kursen kan tyckas märklig, eftersom konspirationsteorier per definition inte är sanna. Måhända ämnar historieprofessorn lära kandidaterna hur de ska kunna sticka hål på konspirationsteorier som skolelever möter på Internet. Men bör elever i skolor och lärarkandidater på högskola verkligen ägna tid åt konspirationsteorier som inte är sanna, när det redan finns så mycket vetenskapligt belagd historia som trängs för att få plats i kursplanerna?

Samme historieprofessor avslöjar i september 2013 sin idé för Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm. Thomas Nordholm framför förslaget för historieprofessorn, att lärarkandidater skulle tränas i att lära kommande elever källkritik i UFO-frågan från historiska dokument och vittnesmål från militärt ansvariga som intervjuats i dokumentärer. Historieprofessorn svarar då Thomas Nordholm, att de på Malmö högskola har funderat på något liknande. Förmodligen menar historieprofessorn sin tilltänkta kurs om konspirationsteorier. UFO är ju en av de mest välbekanta konspirationsteorierna.

Efter historieprofessorns uttalanden till Historielärarnas förenings styrelseledamot och till Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm, blir det därför intressant med ett klargörande. När historieprofessorn blir varse att media kan intresseras för saken, vill han inte längre tala alls. Han svarar gång på gång att han inte har tid. Kvällspostens nyhetschef Jakob Kjelldén tänder på tanken att intervjua historieprofessorn. Men Kjelldéns kollega på tidningen Kvällsposten bestämmer att allt om konspirationsteorier och UFO är uteslutet redaktionellt.

För att bringa klarhet i saken om det finns någon planerad kurs om konspirationsteorier vänder sig Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm till Helena Smitt som är informationsansvarig på Malmö högskola. Hon letar snabbt fram att det för 2014 inte finns någon kurs om konspirationsteorier. När hon får veta att en historieprofessor har tankar om en sådan kurs tar hon själv onsdag 9 oktober 2013 initiativet till att fråga historieprofessorn. Helena Smitt har flera frågor om Historielärarföreningen som öppet erkänner UFO i fem moderna länders luftrum. Hur Smitts samtal med historieprofessorn fortlöpt är ännu oklart.

Helena Smitt nås här:
http://www.nav.mah.se/person/id/LUHESM


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.