fredag 11 oktober 2013

Oenighet om UFO på Historielärarnas förenings styrelsemöte

Fredag 4 oktober 2013 höll Historielärarnas förening ett kort styrelsemöte på fem minuter. Tre ledamöter hoppade av styrelsen. Man ville ta upp de punkter som skulle behandlas på medlemsstämman lördag 5 oktober 2013.

Styrelsen sammanträdde på fredagskvällen 4 oktober 2013 i Malmö.

Enligt ordföranden beslutades under övriga frågor att inte ta ställning i UFO-frågan, samt att inga av Historielärarnas förenings medlemmar skall få information om UFO som historiskt källmaterial. Varken via hemsidans länkar eller medlemstidningen. Se detta mejl från ordföranden onsdag 9 oktober 2013:

http://historielarare.blogspot.se/2013/10/historielararnas-forening-behandlade.html

Nu visar det sig att åsikterna går isär.

Den avgående sekreteraren för Historielärarnas förening hävdar att ingenting om UFO togs upp på styrelsemötet 4 oktober 2013. Han förklarar för Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm, att därför kan inget om UFO skrivas in i ett protokoll. Sekreteraren säger att han kände på sig att frågan inte var något för Historielärarnas förening. Thomas Nordholm passar på att fråga sekreteraren hur han kan veta det om UFO-frågan aldrig togs upp. Sekreteraren svarar att han inte vill yttra sig i ärendet utan hänvisar till ordföranden. Sekreteraren har författat en lärobok i historia tillsammans med ordföranden:

http://www.gleerups.se/40645968-product

Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm fick tag i några andra ledamöter i styrelsen. Tre av dessa ledamöter berättar ytterligare en version som skiljer sig från ordförandens och sekreterarens.

De tre ledamöterna påstår oberoende av varandra att på styrelsemötet 4 oktober 2013 beslutades att frågan om UFO som källmaterial skulle skjutas upp till det stora styrelsemötet i november 2013. Orsaken sa de tre skulle vara att mötet 4 oktober 2013 var för kort. Själva UFO-frågan konstaterades ta lång tid att diskutera. För att den diskussionen ska få plats måste frågan skjutas till november 2013.

De tre olika versionerna ovan är alltså:

1. Ordföranden menar att frågan tagits upp och beslut avkunnats att inte rekommendera UFO som källkritiskt material.

2. Sekreteraren menar att frågan om UFO inte alls diskuterades och därför inte beslutades.

3. Tre andra ledamöter menar att det beslutades att skjuta på frågan om UFO en månad.

Rent logiskt går ingen av de tre utsagorna ihop med någon av de två andra. Det betyder att antingen ljuger några personer i styrelsen för Historielärarnas förening. Eller så minns flera personer i styrelsen fel redan efter en vecka. Det tredje alternativet är att styrelsemötets punkt om UFO missuppfattats av flera personer som förhoppningsvis var nyktra.

Om den sanna versionen är att UFO-frågan aldrig togs upp eller att UFO-frågan sköts till nästa möte blir det märkligt att ordföranden 9 oktober 2013 släpper från sig ett mejl som redovisar beslutet. I mejlet skriver ju ordföranden dessutom att han inte önskar att ytterligare kontakt ska tas i frågan. Innebär det att Historielärarföreningens ordförande inte får ta kontakt med övriga ledamöter i Historielärarnas förenings styrelse? Talar ordföranden för sig själv eller alla andra ledamöter? Hur ska någon utomstående då få reda på om frågan diskuteras på det långa styrelsemötet i november 2013?

Flera ledamöter i Historielärarnas förenings styrelse har uppmanat Thomas Nordholm att höra av sig efter novembers styrelsemöte 2013, för att få reda på vad som beslutades. Hur ska Thomas Nordholm kunna göra det om ordföranden avvisar honom ytterligare kontakt med Historielärarnas förenings styrelse i UFO-frågan?

En lösning kunde vara för Thomas Nordholm att ta del av protokollet från 4 oktober 2013. Men ordföranden svarar att det inte är offentligt. Eftersom ordföranden hävdar att frågan om UFO som källmaterial lämnades utan åtgärd, så är det knappast ett kontroversiellt beslut att lämna ut. Ordföranden försvarar sig med att beslutet kan komma att missbrukas om det lämnas ut. Skäms verkligen styrelsen för ett beslut att inte rekommendera sina medlemmar att använda UFO som källmaterial? Eller vari fruktas ett missbruk?

De tre ledamöterna som påstår att frågan om UFO som källmaterial ska diskuteras i november 2013 när det finns gott om tid avslöjar en viktig sak. Det innebär ju enligt dem, att frågan inte går att avspisa lättvindigt. Det måste argumenteras på nästa stora styrelsemöte om UFO kan vara ett bra eller dåligt källmaterial för Historielärarnas förenings medlemmar. Själva behovet av en diskussion visar på att frågan är öppen och inte självklar. Ingen av medlemmarna i styrelsen för Historielärarnas förening uttryckte för Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm att UFOn inte existerat.

Men mejlet 9 oktober 2013 från ordföranden sladdrar om att frågan redan är utagerad. Så vida ordföranden talar sanning i mejlet och hans version gäller för hela styrelsen. Oklarheten i sig med tre olika oförenliga versioner måste ju tyda på ett misslyckat styrelsemöte 4 oktober 2013.

Den i Historielärarnas förenings styrelse som har mer information i ärendet är välkommen att mejla eller ringa Historielärarföreningens ordförande Thomas Nordholm. Kontaktuppgifter finns till höger på sidan.

Om någon av Historielärarnas förenings cirka 1000 medlemmar önskar få ut styrelseprotokollet från 4 oktober 2013, så kanske dess styrelsemedlemmar hjälper till:

http://www.historielararna.se/sidan15.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.